Hvor mye koster en nettside?

4. september 2018 / Av Ubåt

 
nettside_pris
 
 
 

En nettside kan koste alt fra ingenting til flere millioner. Et artig eksempel er domenet VacationRentals som ble solgt for nesten 300 millioner kroner. Dette var kun for domenet. Nettsiden kostet sikkert mye den også. Vi kjøpte vårt domene for 120 kroner. Prisen på en nettside kan variere av flere grunner, og vi skal nå forsøke å forklare hvorfor.

 

Design er ikke alt

Se for deg en lekker sportsbil. Bare ved å se på den kan vi allerede være sikre på at det er en dyr bil vi har med å gjøre. Men selv om utseende sier sitt, er det umulig å tippe hvor mye den koster, kun basert på det ytre. For å bedre forstå hva prisen er, må vi åpne panseret og ta en titt på motoren. Bare motoren i seg selv kan koste mange tusenlapper. Det er vel heller ingen tvil om at motoren er viktig - for noen er den kanskje mer viktig enn hvordan bilen ser ut. En Ferrari er ikke fullt så kul uten en god motor.

En nettside fungerer på samme måte. Det er ingen som vil ha en nettside som ser kul ut, men som ikke fungerer. En nettside har mange faktorer. La oss se på de viktigste.


Grunnleggende faktorer

Det finnes noen sentrale faktorer som har mye å si for kostnadene til en nettside:

  • Type nettside: Ingen nettsider er like. Det er enklere å sette opp en nettside med tre sider, noen bilder og litt tekst, enn å sette opp en nettbutikk med 100 produkter.
  • Domene og server: En nettside trenger et domene og en server/webhotell for å kjøre. Dette er som regel ikke veldig dyrt, men det trengs uansett.
  • Funksjoner: Noen nettsider krever flere funksjoner enn andre. En funksjon kan være alt i fra et kontaktskjema til et bookingsystem. Slike funksjoner koster penger å sette opp.
  • Design og oppsett: Noen må også sette opp nettsiden for deg. Dette kan du gjøre selv, eller du kan leie noen til å gjøre det for deg.
  • Drift: En nettside må driftes. Innhold og funksjoner må oppdateres.
  • Markedsføring: Dersom du ønsker flere besøkende til nettsiden din, kan markedsføring også bli en utgift.

Alle disse faktorene kan du leie noen til å gjøre for deg, eller så kan du kan bruke tid på å finne ut av det selv.


Jeg vil gjøre det selv!

Pris: rundt 500,- per år.

Her har det mye å si hvor mye du kan fra før av. Men dersom du ikke kan noe som helst om nettsider, trenger du ikke å frykte. Det dukker stadig opp bedre publiseringsløsninger for nettsider som gjør det enkelt for folk uten forhåndskunnskap å lage nettsider selv. Dette kan være Squarespace, Wordpress, Joomla, Wix og mange andre. Det flotte med de er at du ikke engang trenger å kunne kode.

Felles for alle publiseringsløsningene er at det krever tid å sette seg inn i systemene deres. Jo mer du kan fra før av, jo bedre. Mange har kompliserte nettsider i tankene, og ender opp med å bli frustrerte når de ikke får til det de ønsker. Men dersom du kun trenger en enkel nettside med litt tekst og et par bilder, kan dette være en smart investering.


Jeg vil leie noen til å gjøre det for meg!

Pris: 5.000 - 100.000,- per nettside.

Kostnaden kan variere mye fra hvem du leier inn til å gjøre prosjektet, og ikke minst hvilken type nettsiden du trenger. Noen frilansere med lite erfaring kan være villige til å ta store prosjekter for en liten pris. Andre større byråer innen webdesign kan ta skyhøye summer.

Prisen du får fra en webdesigner er som regel basert på hvor mye tid nettsiden din krever for å settes opp. Trenger du en nettside som er basert på en ferdig mal, eller trenger du en nettside som er bygget fra bunnen av - helt skreddersydd etter dine krav? Trenger du en nettside med tre eller ti sider? Dette er faktorer som har mye å si for tiden det tar å lage nettsiden.

Firmaer som jobber med webdesign og webutivkling har som regel gode fremgangsmåter og metoder for å utvikle nettsider. De har mye erfaring og de vet hva som er viktig å prioritere. Du får en nettside med et fint, brukervennlig og responsivt design. Det bør du i hvert fall kunne forvente.

For mange er det helt uforståelig at en nettside kan koste flere tusenlapper. Vi får ofte henvendelser fra kunder som ønsker en nettside til en tusenlapp. Det tar tid å lage en nettside. Selv de enkleste nettsider kan ta flere timer, om ikke dager, på å settes opp. Se for deg at en profesjonell snekker skal pusse opp kjøkkenet ditt for en tusenlapp. Det er rett og slett ikke reelt. Kvalitet koster.


Så hvor mye koster en nettside?

Det riktige svaret er at det kommer på an på mange faktorer.

Basert på det du har lest ovenfor har du kanskje fått en forståelse av hva en nettside trenger for å fungere, og hva de forskjellige faktorene kan koste. Du har også kanskje fått en idé om hvordan du selv ønsker å gå frem, dersom du er i gang med et nettsideprosjekt.

 
Ubåt5 minutter lesetid