Hvor mye koster en nettside?

En nettside kan koste alt fra ingenting til flere millioner. Et artig eksempel er domenet VacationRentals som ble solgt for nesten 300 millioner kroner. Dette var kun for domenet. Prisen på en nettside kan variere av flere grunner, og vi skal nå forsøke å forklare hvorfor.

Skrevet av

Design er ikke alt

Se for deg en lekker sportsbil. Bare ved å se på den kan vi allerede være sikre på at det er en dyr bil vi har med å gjøre. Men selv om utseende sier sitt, er det vanskelig å tippe hvor mye den koster kun basert på det ytre. For å bedre forstå hva prisen er, må vi åpne panseret og ta en titt på motoren. Bare motoren i seg selv kan koste enorme summer. Det er vel heller ingen tvil om at motoren er viktig. For noen er den kanskje mer viktig enn hvordan bilen ser ut. En Ferrari er ikke like kul uten en bra motor.

En nettside fungerer litt på samme måte. Det er ingen som vil ha en nettside som ser kul ut, men som ikke fungerer. Prisen på en nettside kommer an på mange faktorer. La oss se på de viktigste:

Grunnleggende faktorer

Det finnes noen sentrale faktorer som har mye å si for kostnadene til en nettside:

  • Type nettside: Ingen nettsider er like. Det er enklere å sette opp en nettside med tre sider, noen bilder og litt tekst, enn å sette opp en nettbutikk med 100 produkter.
  • Domene og server: En nettside trenger et domene og en server/webhotell for å kjøre. Dette er som regel ikke veldig dyrt, men det trengs uansett.
  • Funksjoner: Noen nettsider krever flere funksjoner enn andre. En funksjon kan være alt i fra et kontaktskjema til et bookingsystem. Slike funksjoner tar tid å utvikle.
  • Design og oppsett: Noen må også designe og utvikle nettsiden for deg. Dette kan du gjøre selv, eller du kan leie noen til å gjøre det for deg.
  • Analyse og research: Gode nettsider som oppnår resultater har gjort research på markedet og på målgruppene sine. Dette tar tid.
  • Drift: En nettside må driftes. Innhold og funksjoner må oppdateres.
  • Markedsføring: Dersom du ønsker flere besøkende til nettsiden din, kan markedsføring også bli en utgift.

Du kan leie inn noen til å ordne alt dette for deg, eller så kan du kan bruke tid på å finne ut av det selv. Dersom du leier inn noen for å gjøre det for deg, er den aller viktigste faktoren:

  • Tid: Hvor lang tid vil det ta å designe og å utvikle nettsiden din? Tidsestimatet er ofte basert på faktorene ovenfor. Jo mer avansert nettside du trenger - jo lengre vil det ta å sette den opp. Tid er penger.

Jeg vil gjøre det selv

Pris: rundt 500,- per år. Og masse tid.

Her har det mye å si hvor mye du kan fra før av. Men dersom du ikke kan noe som helst om nettsider, trenger du ikke å frykte.

Det dukker stadig opp nye og bedre publiserings­løsninger for nettsider som gjør det mulig for folk uten for­kunnskaper å lage nettsider på egen hånd.

Eksempler på slike publiserings­tjenester kan være Squarespace, Webflow, WordPress og Wix, samt mange flere. Det flotte med de er at du ikke trenger å kunne kode for å lage en nettside.

Men felles for alle publiserings­løsningene er at det krever tid å sette seg inn i systemene deres.

Jo mer du kan fra før av, jo bedre. Mange har kompliserte nettsider i tankene, og ender opp med å bli frustrerte når de ikke får til det de ønsker. Men dersom du kun trenger en enkel nettside med litt tekst og et par bilder, kan det vært lurte å bruke f. eks. Squarespace.

Jeg vil leie noen til å gjøre det for meg

Pris: 5.000 - 150.000,- for en nettside.

Kostnaden kan variere mye fra hvem du leier inn til å gjøre prosjektet, og ikke minst hvilken type nettsiden du trenger. Noen frilansere med lite erfaring kan være villige til å ta store prosjekter for en liten pris. Andre større byråer innen webdesign kan ta skyhøye summer.

Prisen du får fra en webdesigner er som regel basert på hvor mye tid det estimeres å bruke på design og utvikling av nettsiden din.

Trenger du en nettside som er basert på en ferdig mal, eller trenger du en nettside som er bygget fra bunnen av - helt skreddersydd etter dine krav? Trenger du en nettside med tre eller ti sider? Dette er faktorer som har mye å si for tiden det tar å lage nettsiden.

Firmaer som jobber med webdesign og webutvikling har som regel gode fremgangsmåter og metoder for å utvikle nettsider. De har mye erfaring og de vet hva som er viktig å prioritere. Du bør forvente en nettside med et fint, brukervennlig og responsivt design. Og ikke minst så bør du få en nettside som oppnår gode resultater i form av besøkende og salg.

For mange er det helt uforståelig at en nettside kan koste flere tusenlapper. Vi får selv flere henvendelser fra kunder som ønsker en nettside til en tusenlapp. Da må vi dessverre si nei.

Det tar nemlig tid å lage en nettside. Ofte mer tid enn det mange tror. Selv de enkleste nettsider kan ta flere timer, om ikke dager, på å settes opp. Se for deg at en profesjonell snekker skal pusse opp kjøkkenet ditt for en tusenlapp. Det er rett og slett ikke mulig. Kvalitet tar tid, og kvalitet koster.

Så hvor mye koster en nettside?

Det riktige og litt kjedelige svaret er at prisen kommer an på an på mange faktorer.

Basert på det du har lest ovenfor har du kanskje fått en forståelse av hva en nettside trenger for å fungere, og hva de forskjellige faktorene kan koste. Du har også kanskje fått en idé om hvordan du selv ønsker å gå frem, dersom du er i gang med et nettsideprosjekt.