18 ofte stilte spørsmål om Squarespace

Å velge riktig plattform for nettsiden din kan være et av de vanskeligste valgene å ta når du skal lansere en ny nettside. Det er mange gode plattformer å velge mellom, og det er ikke alltid like lett å skille de fra hverandre, eller å vite hvilken som passer best for deg. Vi har samlet sammen en oversikt med 18 ulike spørsmål som vi ofte får om Squarespace.

Laptop som viser Squarespace sin logo
Written by

#1: Hva er Squarespace?

Squarespace er en plattform for å bygge nettsider - enkelt og greit. Squarespace gir deg alle de verktøyene du trenger for å bygge, lansere og drifte en nettside.

#2: Hvor mye koster Squarespace?

Squarespace tilbyr forskjellige pakker for forskjellige behov, med litt forskjellige priser:

  1. Personal: 179kr per måned
  2. Business: 249kr per måned
  3. Commerce Basic: 299kr per måned
  4. Commerce Advanced: 529kr per måned

Disse prisene gjelder dersom du betaler for ett år om gangen. Mer info om Squarespace sine priser finner du på deres egen nettside.

#3: Hvilken Squarespace-plan bør jeg velge?

De aller fleste med enkle nettsider klarer seg med den rimeligste Personal-planen.

Dersom du trenger noen flere funksjoner, eller ønsker å legge inn egen kode (f. eks. JavaScript), så trenger du den oppgraderte Business-planen.

Dersom du skal ha en nettbutikk, anbefaler vi å velge en Online Store-plan slik at du får flere nyttige nettbutikk-funksjoner, pluss at du slipper Squarespace sitt transaksjonsgebyr.

Usikker på hvilken plan du bør velge? Vi har egen artikkel om dette som du kan sjekke ut her.

#4: Kan jeg prøve Squarespace gratis?

Ja, det kan du! Når du oppretter en ny nettside i Squarespace, får du en gratis prøveversjon på 14 dager. Du kan da teste ut alle funksjonene, og når prøveversjonen utløper, kan du oppgradere dersom du ønsker å fortsette.

#5: Hvilket tema (template) bør jeg velge?

I den forrige versjonen av Squarespace (7.0) var strukturen og koden ulik for de forskjellige temaene. Da hadde det mer å si hvilket tema du valgte, ettersom at noen av temaene var bedre bygd opp enn andre.

Slik er det heldigvis ikke nå lengre, og i den nye 7.1-versjonen er alle temaene bygd opp på akkurat samme måte. Det spiller altså ikke så stor rolle hvilket tema du velger.

Det betyr at temaene som Squarespace tilbyr kun handler om estetiske preferanser. Du bør altså velge det temaet som du selv synes ser best ut, og som gir det beste utgangspunktet for ditt nettsideprosjekt.

#6: Gir Squarespace nettsider med god søkemotor­optimalisering (SEO)?

Søkemotoroptimalisering, eller SEO, handler om å styrke nettsidens rangering i søkeresultatene til f. eks. Google, Bing og Yahoo. Jo bedre nettsiden din er søkemotoroptimalisert, jo høyere vil den rangere i Google.

Plattformen (f. eks. Squarespace) har i seg selv ikke så mye å si for en nettside sin SEO. Det er kvaliteten på selve nettsiden som er det aller viktigste når det kommer til SEO-score.

Det altså ikke slik at dersom nettsiden din er bygget i Squarespace, så vil den umiddelbart gi bedre søkemotoroptimalisering enn om nettsiden din er bygget i WordPress.

Squarespace gir deg likevel mange nyttige verktøy for å lage en nettside med god søkemotoroptimalisering. Site maps, SSL-sertifikater, automatisk tagging, Page Descriptions, AMP, Google Rich Image Search, responsivt design og meta-tags er bare noen få eksempler på alt det som Squarespace tilbyr. Men den viktigste jobben må du gjøre selv.

Innhold av høy relevanse og kvalitet er det aller viktigste når det gjelder SEO.

Vil du lese mer om Squarespace og SEO? Vi har en egen artikkel om det.

#7: Kan jeg koble til et domene som jeg allerede eier?

Absolutt! Squarespace gjør det enkelt for deg å koble opp et domene som du allerede eier. Mer om dette finner du på denne artikkelen av Squarespace.

#8: Kan jeg sjekke nettsiden min sin trafikk i Squarespace?

Ja! Squarespace har et superbra analyseverktøy som heter Squarespace Analytics. Dette verktøyet gir deg detaljert oversikt over antall besøkende, trakkikkmønstre og masse annen nyttig info.

#9: Kan jeg ha nettbutikk i Squarespace?

Absolutt! Squarespace har en meget fin nettbutikkløsning som er enkel å sette opp, enkel å bruke og ikke minst enkel å administrere. Sjekk artikkelen vår om nettbutikk i Squarespace for mer info.

#10: Hva er best av Squarespace og WordPress?

Som med alle nettsideplattformer, har WordPress og Squarespace sine styrker og svakheter. WordPress og Squarespace er to forskjellige plattformer, og det gir derfor mening at de passer til forskjellige kundegrupper.

Squarespace er enkelt og intuitivt, men vil aldri klare å konkurrere med fleksibiliteten til WordPress.

Men Squarespace sitt system er enklere og mer brukervennlig enn WordPress. Dersom du ikke kan kode, og du ønsker å sette opp en enkel nettside på egen hånd, kan vi sterkt anbefale Squarespace.

Mens for et byrå som skal utvikle en kompleks nettside for et stort firma, kan det godt hende at Squarespace ikke har nok fleksibilitet.

Vil du lese mer om forskjellen mellom Squarespace og WordPress? Vi har en egen artikkel om det.

#11: Hva er best for nettbutikk? Squarespace eller Shopify?

Shopify er en helt enestående plattform når det kommer til netthandel. Plattformen er utelukkende laget for å drifte nettbutikker i alle størrelser. Men det er mye vanskeligere å tilpasse designet til nettbutikken din i Shopify dersom du ikke kan kode. Dersom du kan kode, så er Shopify helt genialt.

Dersom du heller ønsker å lage en nettbutikk på egen hånd, og hovedfokuset er på design, kan det hende at Squarespace er et bedre valg for deg. Squarespace sine muligheter for netthandel og optimalisering er litt mer reduserte enn hos Shopify, men for små nettbutikker vil Squarespace fungere svært godt.

Vil du lese mer om forskjellen mellom Squarespace og Shopify? Vi har en egen artikkel om det.

#12: Kan man betale med Vipps i en Squarespace-nettbutikk?

Nei og ja. Squarespace sitt nettbutikksystem tilbyr ikke Vipps som en av sine betalingsmuligheter.

Det betyr at kunder ikke kan betale med Vipps i Squarespace sin standard checkout.

Et alternativ er å tilby kundene å betale med Vipps ved å f. eks. ha en lenke på produktsiden som går til en egen fane med informasjon om betaling via Vipps. Da blir ikke Vipps "integrert" i betalingsløsningen, men dette kan fungere som et forenklet alternativ.

Det er likevel mulig å "integrere" Vipps i en Squarespace-nettbutikk ved å sette opp en tilpasset betalingsløsning som bruker Vipps sine API-løsninger. Men dette er en tidkrevende og avansert prosess, og her vil du mest sannsynlig trenge hjelp av en utvikler.

Squarespace og Vipps

Squarespace og Vipps

Vi har skrevet en egen artikkel som forklarer mer detaljert om mulighetene for Vipps i Squarespace.

Les mer

#13: Må jeg kunne kode for å lage en nettside i Squarespace?

Squarespace er bygget for at du skal kunne sette opp en nettside uten å måtte kode. Squarespace sitt dra-og-slipp-system gjør byggeprosessen brukervennlig og intuitiv, og det er enkelt å sette opp en profesjonell, moderne og responsiv nettside eller nettbutikk.

Så nei, du trenger ikke å kunne kode for å sette opp en nettside i Squarespace. Men det er likevel en stor fordel dersom du kan det.

Å kunne legge inn tilpasset kode som HTML, CSS og JavaScript åpner opp mange dører, og det gir deg så og si ubegrensede muligheter for hva du kan få til i Squarespace.

#14: Hvor lang tid tar det å lage en nettside i Squarespace?

Det spørs. Å sette opp en nettside i Squarepace kan ta alt fra 5 minutter til flere måneder.

Tiden det tar kommer an på hvor stor og kompleks nettsiden er, og hvor nøye du er på detaljene.

#15: Går det an å lage en nettside i Squarespace som ikke ligner på en mal?

Absolutt! Selv om du kan velge en mal som utgangspunkt for nettsiden din, kan du gjøre den så unik som du ønsker. Squarespace har en haug med verktøy som gjør at du enkelt kan endre font, farger, knapper og struktur slik at du kan skape en helt unik nettside for ditt unike merkevare. Squarespace er også veldig fleksibelt.

#16: Kan jeg legge til egen kode i Squarespace?

Ja, det kan du! Du kan legge til din egen kode på mange forskjellige måter i Squarespace. Selv om du ikke må kunne kode for å bygge en nettside i Squarespace, er det en stor fordel om du kan. Du kan blant annet legge inn egen HTML, CSS og JavaScript i Squarespace.

Dersom du vil ta steget videre, kan du også bruke Squarespace Developer Platform. Dette verktøyet gir deg fullstendig kontroll over koden til Squarespace-nettsiden din.

#17: Kan jeg koble opp Google Analytics med Squarespace?

Ja, og det er superenkelt. I innstillingene til Squarespace-nettsiden din, kan du legge inn din Google Analytics ID, og koble den opp mot nettsiden din. Her er hvordan du gjør det.

#18: Kan jeg legge inn Instagram feed?

Ja, det kan du! Squarespace har en egen Instagram-block som du kan legge inn på nettsiden din. Det eneste du trenger å gjøre er å opprette en Instagram-block og koble den opp mot din Instagram-konto. Enkelt og greit!sq

Noe annet du lurer på?

Vi har bygget flere titalls nettsider og nettbutikker i Squarespace, og vi kjenner plattformen inn og ut. Spør oss gjerne!

Contact us